Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
Fokkersdag Bont 2013
logo

  Home   Contact   Inloggen  
zaterdag 15 december 2018

Home - Verslagen - Fokkersdag Bont 2013
Fokkersdag Bont 2013 Afdrukken
vrijdag 07 februari 2014 10:49

Zeer geslaagde Fokkers dag Bonte Geit

Zaterdag 28 september 2013, georganiseerd door fokcommissie bont.

We waren dit jaar te gast bij onze voorzitter Johan Holtrop en zijn vrouw Pieteke te Bornwird, in het hoge noorden van Friesland, 5 km vanaf de Waddenzee. Iedereen werd in de schuur gastvrij ontvangen en voorzien van koffie, thee en zelf gebakken cake of koek. Om ruim half elf kon voorzitter Johan ongeveer ruim 30 aanwezigen uit het hele land verwelkomen, waaronder Pieter Zijlstra Inspecteur, welke het praktische geiten gedeelte zal verzorgen.

Na zijn welkomstwoord vertelde Johan wat van hun bedrijf. Vanaf 1980 zijn ze begonnen met geiten, eerst hadden ze hier nog kalveren bij, en er werd vanaf 1986 melk afgeleverd. In het jaar 2000 kwamen ze hier in Bornwird wonen net voor het MKZjaar. Hier worden nu zo’n 250 a 300 geiten gemolken. Dochter Afke fokt haflinger paarden en berijd en fokt deze en gaat hier ook mee naar keuringen. Hiernaast hebben ze er nog  een boomkwekerij bij annex tuincentrum.

Op de boerderij worden hier  2 rassen geiten gehouden; Bont en Wit. Eerst twee derde wit en een derde bont, nu de helft bont / wit in de geitenstapel. Er wordt ook gekruist met bont x wit voor bloedverversing en meer foklijnen. Afgelopen jaar is er gefokt met Leen P en Menno 12, en de witte bok Tsjeppenburster Jan53. Gebruikte bloedlijn in bont is Paronimus Cm en Haaksma/v d Horn lijnen en eigen. Voor wit is dat Nooro’s Egbert en Willem 22 fan ’t Hl.

We gingen onder leiding van Johan en Pieteke het geitenbedrijf bezichtigen, een pracht gezicht zoveel bonte geiten bij elkaar. Er werden vele vragen gesteld en beantwoord.

Huldiging 10000kg melk.
Na de lunch pauze vond de huldiging plaats van Claudia 28 van fokker / eigenaar  Fam Walma uit Spannum. De geit was hier speciaal aanwezig om op deze fokkers dag te worden gehuldigd. Voorzitter Johan noemt het uniek dat een geit in zo n korte tijd ( nog geen 6 lactaties 10054 kg melk heeft gegeven) En de geit straalt nog steeds grote kracht uit en kan nog heel best mee. Jan Poppelaars overhandigde Walma een bord, met de foto van Claudia 28 erop, daarna werd Claudia 28 door Jan Poppelaars de versierselen  omgehangen, dit onder toeziend oog van vrouw en de kinderen Walma. Hier hoorde natuurlijk ook het nodige applaus bij en veel fotoflitsen.

Beenwerk/ uier
We gingen onder leiding van inspecteur Pieter Zijlstra verder met het praktische gedeelte. Er werden eerst 2 bonte bokken getoond, een jonge bok van 8 maanden van vader Leen P. en een anderhalf jarige bok van Menno 12. Hier werd uitgebreid door de groep over gediscussieerd (voornamelijk over beenwerk) en van commentaar voorzien door Pieter.

Daarna werden 4 eenjarige melkgeiten geshowd, die op alle onderdelen werden behandeld aan de hand van een opnameformulier en op kwaliteit geplaatst, en van commentaar voorzien.

Als laatste 4 tweejarige en oudere melkgeiten geplaatst en beoordeeld en voorzien van een herkeuringsrapport. Een prestatie dat bedrijfsmatig zoveel beste melkgeiten getoond werden. Het praktische gedeelte werd afgesloten door Johan,  waarna we met elkaar weer naar binnen gingen.

Renske bedankte Johan en Pieteke voor de gastvrijheid en het beschikbaar stellen van hun bedrijf en overhandigde hun een bloemetje, en een attentie. Ook inspecteur Pieter Zijlstra werd een attentie overhandigd. Voorzitter Johan bedankte allen voor de aanwezigheid, en dat we met elkaar zo positief gericht met onze bonte geiten bezig zijn, en wenste iedereen een goede reis naar huis terug, en hoopte een ieder weer op de leden vergadering in maart 2014 terug te zien. Waar we daarna met elkaar onder het genot van een drankje nog gezellig nazaten.


Namens fokcommissie Nederlandse Bonte Geit, Renske Ponne.

 

 

Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018