Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
Bontdag 2014 wederom geslaagd
logo

  Home   Contact   Inloggen  
zaterdag 15 december 2018

Home - Verslagen - Bontdag 2014 wederom geslaagd
Bontdag 2014 wederom geslaagd Afdrukken
zaterdag 10 januari 2015 14:30

Op 20 september 2014 werd deĀ  jaarlijkse fokkersdag van de NOG Fokcommissie Bonte geiten gehouden.
De geitenhouders waren dit jaar te gast bij Martijn en Piet van Leeuwen en familie in Boven-Leeuwen in het Land van Maas en Waal.


Voorzitter Johan Holtrop kon om half elf een kleine twintig aanwezigen verwelkomen, in het bijzonder werd inspecteur Martien Mattheeuwse uit Oirschot welkom geheten. Hij zou het praktische gedeelte van die dag verzorgen. Martijn van Leeuwen vertelde over zijn bonte geiten en de fokkerij. Hij begon in 2008 met dit ras. Zijn vader Piet heeft al jaren Toggenburger geiten.

Martien Mattheeuwse deed zijn verhaal met als titel meten is weten.
We gingen daarna aan de slag met het meten en beoordelen van 3 een-jarige geiten. Aandachtspunt was vooral type en daarnaast hoogte-maat.

In het middaggedeelte werden elf lammeren getoond, uitgebreid besproken en op volgorde geplaatst. We waren onder de indruk van deze uniforme lammeren van een best type en ontwikkeling en zeer goed beenwerk. Daarna zagen we een aantal tweejarige en oudere melkgeiten. Nu was er aandacht voor type, ontwikkeling en uier. Waarbij het verschil duidelijk werd tussen een 84 en een 85 of meer gepunt uier. Hierbij ontstond een levendige discussie. Verder werd ook de hoogte en lengte gemeten. Tot slot werden vier Bonte bokken getoond, twee boklammeren en twee oudere.

Reactie van een bontfokker op deze dag: Mooie locatie, goed verzorgd, klasse! Een leuke en leerzame dag met een mooi koppel geiten om te beoordelen.

Johan Holtrop bedankte natuurlijk de familie Van Leeuwen en inspecteur Martien Mattheeuwse. Hij sprak de wens uit dat we met elkaar positief kritisch met de bontfokkerij bezig blijven.

 

Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018