over de Nederlandse bonte geit

Kleurenkiezer

graphite  green  orange  purple  yellow  grey

Deze site

Deze website is opgezet door de NOG-fokcommissie Nederlandse bonte geit. Hier kunt u meer informatie vinden over dit specifieke geitenras. De site is bedoeld zowel voor hobbyisten met interesse voor de bonte geit als voor de professionele geitenhouders.

Diversen

Powered by Pivot - 1.40.4: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed
Valid XHTML 1.0 Transitional
Valid CSS
template by i-marco's choiceNieuws

Opening nieuwe website

Als cadeautje voor de Sint zal rond 5 december de nieuwe website van de fokcommissie Bont officieel deze oude site gaan vervangen. Dat betekent ook dat deze huidige site uit de lucht zal gaan. Om niet meteen alle informatie weg te gooien zal hij middels een link op de nieuwe site nog te bereiken zijn als naslag. Dit zal waarschijnlijk tijdelijk zijn en daarna zal hij definitief verdwijnen om ruimte te maken voor de nieuwe site.

De nieuwe site is zo goed als klaar en vrijwel alles functioneert zoals het zou moeten. Een paar kleine dingetjes kunnen nog iets verbeterd worden en dat zal in de loop der tijd gedaan worden. Een echte website is ook nooit af. Of de nieuwe site een succes wordt hangt ook voor een groot deel af van u als lezer/bezoeker en mede bontfokker. Bij deze nogmaals een oproep voor het aandragen van informatie voor op onze website. Het maakt niet uit in welke vorm, alles is welkom. Iedereen heeft het tegenwoordig druk en heeft moeite om tijd vrij te maken. Houdt er rekening mee dat dat net zo goed geldt voor uw webmaster! Alleen is het niet te doen alles bij te houden dus alle hulp is welkom. Laten we SAMEN een succes maken van deze nieuwe site over onze mooie Bonte Geit.

Waar we best wel trots op zijn is onze eigen marktplaats. Hier kunnen alle bontfokkers hun dieren te koop, te ruil of ter dekking aanbieden. Wij hopen dat dit het makkelijker maakt om onze spaarzame (goede) bokken beter in te zetten en langer te behouden. Dit zal niet de wegwerpbok meteen laten verdwijnen, maar wellicht dat het wel helpt. Het zou mooi zijn meer bokken in Nederland te hebben die meerdere jaren gebruikt worden en niet meteen na hun diensten 'in de shoarma verdwijnen'. Alleen dan kunnen we pas zien hoe een bok vererft en kunnen we daadwerkelijk ons ras verbeteren.

Onthulling nieuwe website nadert

De laatste weken wordt er vrijwel dagelijks aan de nieuwe website gewerkt van de fokcommissie bont. Het raamwerk is zo goed als af en er zal niet zo heel veel functionaliteit meer worden toegevoegd. Althans geen grote dingen die direct voor de bezoekers zichtbaar zijn, de meeste dingen waar nog aan gesleuteld wordt bevinden zich achter de schermen. En uiteraard nog wat cosmetische dingetjes die nog verbeterd kunnen worden.

lees verder ...

Bontdag 2009 zeer geslaagd

Fokkersdag Nederlandse bonte geit 26 september 2009.

Op een prachtige locatie, thuis bij Teus den Hertog in Everdingen, hebben we op 26 september een fokkersdag gehouden. Er waren rond de 50 belangstellenden en 26 bontfokkers aanwezig. Een hele goede opkomst. Het weer en de sfeer waren uitstekend.

Om 11:00 heeft Teus de dag officieel geopend met een welkomstwoord. Martien Mattheeuwse heeft ons daarna mee terug genomen in de tijd. Een stukje historie, terug naar de Nederlandse landgeit en de Alpine ongeveer 100 jaar geleden. De selectie ging ook toen uiteraard al op productie. In Zeeland en Zuid Holland kwamen de eerste Zeeuws-Hollandse geiten binnen rond 1915. Veel later, rond 1970, zijn er een aantal mensen intensief bezig geweest de Nederlandse bonte geit ook in het stamboek te krijgen. Vanaf 1980 gingen steeds meer mensen de Nederlandse bonte geit waarderen en houden. Al snel zag je toen rasverbetering, daarvoor werd ook het de witte geit gebruikt. Een melktypische uitstraling met goede raskenmerken, dat is nu in 2009 ons True Type geworden.

Piet van Haperen heeft nog even kort met ons het True Type bekeken waarna we in de praktijk aan de slag zijn gegaan. We zijn begonnen om samen een geit van 6 jaar te bekijken en te bespreken. Daarna werd de groep verdeeld in 5 kleinere groepen en zijn we 4 1-jarige geiten gaan beoordelen en plaatsen. Het was een hele diverse groep geiten en alle 4 de geiten zijn een keer als laatste geplaatst. Toen was er de lunch. Heerlijk in de zon nog wat na gediscussieerd over de geiten. Na de lunch gingen verder met een groep van 5 lammeren, hierover waren we het wat sneller eens. Het was dan ook een groep mooie lammeren van nagenoeg dezelfde kwaliteit. Ook waren er nog een 3-tal bokken. Deze 3 dieren zijn kort besproken met de hele groep.

Teus heeft om 14:30 de dag officieel afgesloten en alle aanwezigen bedankt voor hun komst. Arie Abbing heeft namens de fokcommissie nog wat woorden van dank gesproken en de familie Den Hertog bedankt voor hun gastvrijheid.

We kunnen terug kijken op een hele mooie dag.

Namens de fokcommissie,
Titia Zuur – Vogelzang.Varia

Geitenhouder melkt bok

BROEK - In het Noord-Groningsche Broek leeft een wel heel bijzondere bok. Eenhoorn heeft een uier met fikse spenen en geeft melk.


lees verder ...

Provinciale keuring Groningen 2006

Op 26 augustus 2006 vond de provinciale keuring van Groningen plaats. Hier volgt de uitslag.

lees verder ...

Poll

Bontdag 2010

Ik heb de bontdag 2009 bezocht en in 2010:
kom ik sowieso weer (60 stemmen)
kom ik weer als het net zo georganiseerd is (48 stemmen)
kom ik misschien weer (48 stemmen)
kom ik niet (meer) (49 stemmen)
(om te stemmen klik je gewoon op je keuze)


Zelf een betere stelling? mail hem door!

Mededelingen

Aanvraag stichting zeldzame huisdierrassen

Zoals de bezoekers van de alv 2009 weten is het bestuur in gesprek met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Van de Nederlandse Bonte geit zijn namelijk nog zo weinig aantallen over dat ons ras in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit die stichting. In overleg met de stichting loopt er dus een aanvraag voor dit predikaat. Wij verwachten op niet al te lange termijn dat daar een definitieve beslissing over wordt uitgesproken. Meer informatie volgt in een later stadium als eea definitief is.

Nieuwe site vordert

Achter de schermen wordt er nog altijd gewerkt aan de nieuwe website. Helaas duurt eea een stuk langer dan gepland, maar we komen er wel. Grootste obstakel is vooralsnog het marktplaats gedeelte. De daarvoor geselecteerde software is plotseling 'end of life' verklaard en wordt dus niet meer bijgewerkt. Daarvoor wordt nu iets anders gezocht maar er zijn maar zeer weinig betaalbare, laat staan gratis alternatieven. Wel is er inmiddels een foto-album geimplementeerd. Daarnaast wordt er nog gewerkt aan een uitslagen-systeem. Ook dat heeft nog aardig wat voeten in de aarde omdat er niets kant en klaars bestaat voor geiten-gebruik. Daarnaast moet alles nog vertaald worden naar het Nederlands.
Nieuwsgierig geworden? Hier kun je alvast een kijkje nemen.

ALV 2009

De algemene ledenvergadering zal dit jaar op zaterdag 14 maart zijn. Agenda, locatie en aanvangstijdstip zullen nog bekend gemaakt worden. Ingezonden stukken moeten 2 weken van te voren schriftelijk binnen zijn bij de secretaris.

meer mededelingen...

Zoek

--> --> -->
© Copyright NOG fokcommisie bont 2009