over de Nederlandse bonte geit

Opening nieuwe website

Als cadeautje voor de Sint zal rond 5 december de nieuwe website van de fokcommissie Bont officieel deze oude site gaan vervangen. Dat betekent ook dat deze huidige site uit de lucht zal gaan. Om niet meteen alle informatie weg te gooien zal hij middels een link op de nieuwe site nog te bereiken zijn als naslag. Dit zal waarschijnlijk tijdelijk zijn en daarna zal hij definitief verdwijnen om ruimte te maken voor de nieuwe site.

De nieuwe site is zo goed als klaar en vrijwel alles functioneert zoals het zou moeten. Een paar kleine dingetjes kunnen nog iets verbeterd worden en dat zal in de loop der tijd gedaan worden. Een echte website is ook nooit af. Of de nieuwe site een succes wordt hangt ook voor een groot deel af van u als lezer/bezoeker en mede bontfokker. Bij deze nogmaals een oproep voor het aandragen van informatie voor op onze website. Het maakt niet uit in welke vorm, alles is welkom. Iedereen heeft het tegenwoordig druk en heeft moeite om tijd vrij te maken. Houdt er rekening mee dat dat net zo goed geldt voor uw webmaster! Alleen is het niet te doen alles bij te houden dus alle hulp is welkom. Laten we SAMEN een succes maken van deze nieuwe site over onze mooie Bonte Geit.

Waar we best wel trots op zijn is onze eigen marktplaats. Hier kunnen alle bontfokkers hun dieren te koop, te ruil of ter dekking aanbieden. Wij hopen dat dit het makkelijker maakt om onze spaarzame (goede) bokken beter in te zetten en langer te behouden. Dit zal niet de wegwerpbok meteen laten verdwijnen, maar wellicht dat het wel helpt. Het zou mooi zijn meer bokken in Nederland te hebben die meerdere jaren gebruikt worden en niet meteen na hun diensten 'in de shoarma verdwijnen'. Alleen dan kunnen we pas zien hoe een bok vererft en kunnen we daadwerkelijk ons ras verbeteren.

Onthulling nieuwe website nadert

De laatste weken wordt er vrijwel dagelijks aan de nieuwe website gewerkt van de fokcommissie bont. Het raamwerk is zo goed als af en er zal niet zo heel veel functionaliteit meer worden toegevoegd. Althans geen grote dingen die direct voor de bezoekers zichtbaar zijn, de meeste dingen waar nog aan gesleuteld wordt bevinden zich achter de schermen. En uiteraard nog wat cosmetische dingetjes die nog verbeterd kunnen worden.

lees verder ...

Bontdag 2009 zeer geslaagd

Fokkersdag Nederlandse bonte geit 26 september 2009.

Op een prachtige locatie, thuis bij Teus den Hertog in Everdingen, hebben we op 26 september een fokkersdag gehouden. Er waren rond de 50 belangstellenden en 26 bontfokkers aanwezig. Een hele goede opkomst. Het weer en de sfeer waren uitstekend.

Om 11:00 heeft Teus de dag officieel geopend met een welkomstwoord. Martien Mattheeuwse heeft ons daarna mee terug genomen in de tijd. Een stukje historie, terug naar de Nederlandse landgeit en de Alpine ongeveer 100 jaar geleden. De selectie ging ook toen uiteraard al op productie. In Zeeland en Zuid Holland kwamen de eerste Zeeuws-Hollandse geiten binnen rond 1915. Veel later, rond 1970, zijn er een aantal mensen intensief bezig geweest de Nederlandse bonte geit ook in het stamboek te krijgen. Vanaf 1980 gingen steeds meer mensen de Nederlandse bonte geit waarderen en houden. Al snel zag je toen rasverbetering, daarvoor werd ook het de witte geit gebruikt. Een melktypische uitstraling met goede raskenmerken, dat is nu in 2009 ons True Type geworden.

Piet van Haperen heeft nog even kort met ons het True Type bekeken waarna we in de praktijk aan de slag zijn gegaan. We zijn begonnen om samen een geit van 6 jaar te bekijken en te bespreken. Daarna werd de groep verdeeld in 5 kleinere groepen en zijn we 4 1-jarige geiten gaan beoordelen en plaatsen. Het was een hele diverse groep geiten en alle 4 de geiten zijn een keer als laatste geplaatst. Toen was er de lunch. Heerlijk in de zon nog wat na gediscussieerd over de geiten. Na de lunch gingen verder met een groep van 5 lammeren, hierover waren we het wat sneller eens. Het was dan ook een groep mooie lammeren van nagenoeg dezelfde kwaliteit. Ook waren er nog een 3-tal bokken. Deze 3 dieren zijn kort besproken met de hele groep.

Teus heeft om 14:30 de dag officieel afgesloten en alle aanwezigen bedankt voor hun komst. Arie Abbing heeft namens de fokcommissie nog wat woorden van dank gesproken en de familie Den Hertog bedankt voor hun gastvrijheid.

We kunnen terug kijken op een hele mooie dag.

Namens de fokcommissie,
Titia Zuur – Vogelzang.

Nieuwe website

Het blijkt toch lastig te zijn elke keer tijd te vinden om de website op tijd bij te werken. Ook het plan om de bestuursleden te laten inloggen en de inhoud van de site te laten vullen is niet van de grond gekomen. Daarnaast heeft de huidige software van de website enkele beperkingen welke het niet mogelijk, of te ingewikkeld maken om een volgende stap te maken. Die stap is het plan om een soort marktplaats op te zetten voor geiten, maar vooral bokken. Dit omdat er nu veel te makkelijk een bok bedankt wordt na zijn diensten en geslacht wordt. Op die manier verarmt de fokkerij omdat men op moment van slacht nog niet weet wat zo'n bok gaat doen en stel dat ie het goed doet, dan is hij er ook niet meer.

Het nieuwe platform moet dat mogelijk gaan maken. Tevens moet het dan eenvoudiger worden voor vrijwilligers om inhoud te gaan plaatsen. Door hen aangebrachte artikelen zullen dan niet rechtstreeks zichtbaar zijn, maar pas na goedkeuring door de webmaster voor iedereen leesbaar worden. Dat kan met de huidige software niet. Nieuwe zaken zullen onder andere waarschijnlijk worden een agenda-functie en een fotoboek.

De nieuwe site is als framework al wel opgezet, maar nog niet aangepast aan de technische vereisten. Tevens moeten er nog al wat stijl-zaken geregeld en aangepast worden. Daarna komt de vulling er van. Werk genoeg te doen dus voor de webmaster. De bedoeling is om op de algemene ledenvergadering van Bont in maart al het een en ander te kunnen laten zien en de site functioneel in de lucht te hebben.

Rasomschrijving aangepast

De rasomschrijving van de Nederlandse bonte geit is aangepast. Deze is op de alv Bont van 15 maart 2008 door de leden goedgekeurd. Tijdens de NOG-alv van 26 april j.l. is hij door het hoofdbestuur van het NOG bekrachtigd. Vanaf nu is de aangepaste versie de enige geldige versie.

lees verder ...

Zoek resultaten

Terug naar het begin

© Copyright NOG fokcommisie bont 2008