over de Nederlandse bonte geit

Geitenhouder melkt bok

BROEK - In het Noord-Groningsche Broek leeft een wel heel bijzondere bok. Eenhoorn heeft een uier met fikse spenen en geeft melk.


Een mythe werd het verschijnsel lang genoemd. De bok Eenhoorn doet wat dat betreft zijn naam eer aan, zou je zeggen. Maar het is echt waar. De bok heeft een flinke uier en geeft melk. De driejarige Eenhoorn is bijna negentig kilo schoon aan de haak. Zijn uier hangt aan de voorkant tegen zijn testikels aan, maar zit hem nauwelijks in de weg. Het beest is een van de betere dekbokken op het geitenmelkbedrijf van Harrie van Duin en Annick Braspenning in Broek, bij Pieterburen. "Wij hebben dit bedrijf en deze grote witte melkgeiten nu een half jaar. Ik zag meteen dat er bij Eenhoorn iets niet klopt. Het was de fokker nooit opgevallen", zegt Annick Braspenning.

Egbert Kanis van de opleiding Dierwetenschappen van de Universiteit van Wageningen kan het nog nauwelijks geloven. "Dit is uniek. Ik had er nog nooit van gehoord. Dat het een afwijking is, lijkt me helder. Het roept allerlei vragen op, zoals hoe produceert het dier melk? Dit lijkt me een mooie case voor een student of tijdens een college." Een bioloog van het biologisch Centrum in Haren is dezelfde mening toegedaan. "Dit is een wel heel bijzondere genetische variatie."

'Onze bok Eenhoorn geeft melk', melden melkgeitenhouders Harrie van Duin en Annick Braspenning uit Broek. Tijd om met eigen ogen te gaan kijken.Door jean-Paul Taffijn

BROEK "Ach. wij stonden ook wel even te knipperen, maar hebben er nooit zo bij stil gestaan dat het zo bijzonder is." Harrie van Duin en Annick Braspenning hebben bijna zevenhonderd geiten. Daar zitten grote exemplaren bij, kleine, witte en een enkele bruine. Maar geen is zo bijzonder als Eenhoorn. "Hij is een van de makkelijke bokken", vertelt Van Duin terwijl hij Eenhoorn door zijn baard aait. "En een goede dekbok. Zijn nageslacht is heel sterk en gezond." Eenhoorn heeft al heel wat bokjes voortgebracht, maar geen heeft zijn afwijking gerfd. Dus blijft Eenhoorn uniek. Van Duin: "Alle bokken worden op een gegeven moment vervangen. Eenhoorn niet. Hij blijft mooi bij ons."

Het klinkt als een broodje aap, een bok die melk geeft, maar na wat voorbereidingen zijn Eenhoorn en zijn baas klaar voor de bewijsvoering. "Ik hou hem goed vast, want hij is niet gewend gemolken te worden. Die bokken zijn ongelooflijk sterk", zegt Annick Braspenning. Langzaam begint haar man aan de fikse spenen van de bok te trekken. En ja hoor: er komt melk uit. Het spul is niet te onderscheiden van geitenmelk. Braspenning: "Zijn uier is nu niet zo heel groot. Maar in het voorjaar sleepte het ding zowat over de grond en lekte er spontaan melk uit."

De wetenschappers staan voor een raadsel. De bok heeft niet alleen uiers, maar geeft ook melk zonder drachtig te zijn geweest. "Het is ongelooflijk. Ja, ik denk dat ik zeker even in Broek ga kijken", zegt Egbert Kanis van de Wageningen Universiteit. De geitenhouders zijn blij verrast. "We waren al van plan volgend jaar rondleidingen te gaan geven. Als het echt zo uniek is, hebben we er hier een trekpleister bij. Bokkenkaas? Haha. nee. We houden het voorlopig bij geitenmelk."

BOKKENMELK
Jarenlang kwamen melkgevende bokken alleen voor in legenden. Toch beschreef Charles Darwin het verschijnsel al in de negentiende eeuw. In de literatuur komt nog een handjevol van de vreemde wezens voor. In 1995 schijnt een melkgevende bok op de Westelijke Jordaanoever gesignaleerd te zijn. Palestijnse mannen zouden de melk gedronken hebben omdat steriliteit en impotentie erdoor te genezen zou zijn. In 1898 Is de kwaliteit van de melk van een 'melkbok' al eens onderzocht. Die bleek nauwelijks af te wijken van geitenmelk.

Bron: Dagblad van het Noorden, 22 november 2006

Informatie over dit artikel:

Titel: Geitenhouder melkt bok
Geschreven door: 
Datum aangemaakt: 24 11 06 - 17:35
Opgeslagen onder: varia
Aantal woorden: 630 words
© Copyright NOG fokcommisie bont 2006